Praktis Formatif 9.1 – Biologi Tingkatan 4 (KSSM) Bab 9


Soalan 1:
Nyatakan kepentingan proses pencernaan bagi manusia.

Jawapan:
Makanan yang dimakan oleh manusia adalah dalam bentuk molekul yang besar dan kompleks. Makanan ini perlu dicernakan kepada bentuk yang lebih kecil dan ringkas agar dapat diserap ke dalam salur darah dan dihantar ke sel-sel badan.

Soalan 2:
Namakan struktur yang terlibat dalam salur alimentari untuk pencernaan makanan

Jawapan:
Struktur yang terlibat dalam proses pencernaan ialah mulut, gigi, esofagus, perut, duodenum, usus kecil dan usus besar.

Soalan 3:
Namakan sel-sel utama pada kelenjar gaster dan terangkan fungsi sel-sel tersebut.

Jawapan:
Sel-sel utama pada kelenjar gaster ialah sel utama yang merembeskan pepsinogen, sel parietal yang merembeskan asid hidroklorik dan sel mukus yang merembeskan mukus.

Soalan 4:
Usus kecil merembeskan beberapa jenis enzim untuk melengkapkan proses pencernaan. Terangkan bagaimana enzim-enzim tersebut melengkapkan proses pencernaan.

Jawapan:
Enzim-enzim yang terlibat dalam proses pencernaan di usus kecil ialah tripsin, amilase, erepsin, sukrase, maltase, laktase dan lipase.

Fungsi enzim:
Tripsin—menghidrolisis polipeptida kepada peptida

Amilase—menghidrolisis kanji kepada maltosa

Erepsin—menghidrolisis peptida kepada asid amino

Sukrase—menghidrolisis sukrosa kepada glukosa dan fruktosa

Maltase—menghidrolisis maltosa kepada glukosa

Laktase—menghidrolisis laktosa kepada glukosa dan galaktosa

Lipase—menghidrolisis lipid kepada asid lemak dan gliserol

Leave a Comment